dinsdag 26 april 2016

Veerkracht & gezin

Steven Spielberg, 69, zit sinds 21 jaar iedere avond om 18.30 thuis aan tafel met zijn gezin. Zijn vrouw heeft deze deal met hem gesloten toen hij in 1994 zijn nieuwe Filmstudio Dreamworks wilde opstarten. Zij zou achter zijn nieuwe plannen staan als hij een committent zou maken om de kinderen naar school te brengen, 's avonds bij het avond eten te zijn, en de weekenden grotendeels met de familie zou verbrengen

En zie daar: Steven kreeg zijn Dreamworks, en daarbij ook nog een goed werkritme, work-life balans en de mogelijkheid van zijn gezin te genieten! Ik weet natuurlijk niet of hij zich er altijd, zonder uitzondering, aan heeft gehouden, maar klaarblijkelijk toch grotendeels. Nu zegt u eventueel: ja maar als ik zoveel geld als Steven Spielberg zou hebben, kon ik me dat ook veroorloven. Daar zit wel wat in, maar heeft u ook zoveel werk en uitnodigingen en stress als hij? En als u wel het geld zou hebben, zou u dan ook werkelijk zoveel tijd in uw gezin steken? Ik begeleid aardig wat leidinggevenden waarvan er redelijk veel hun werk en gezin in balans weten te houden. Maar de meesten investeren hun tijd lang niet zo consequent in hun gezin als Steven.

Als u uw gezin tot een bron van energie wilt maken, zult u er niet omheen kunnen om een ritme te ontwikkelen, en gewoon regelmatig tijd te investeren. In de moderne psychologie komen de volgende oeroude en tamelijk verguisde begrippen weer helemaal terug:

Rust
Reinheid
Regelmaat

Hoe kunt u weer meer rust inbouwen in uw gezinsleven? Begin eens met de zondag zoveel als mogelijk te relaxen en samen te genieten. Of de week zo te plannen dat er tenminste 4 keer gezamenlijk van het avondeten wordt genoten. Dit helpt ook om een plek te hebben om met elkaar in gesprek te komen. Een plek waar je de tijd hebt om elkaar bijvoorbeeld te vragen: wat was vandaag de meest interessante vraag die jij iemand gesteld hebt?

Reinheid staat hier voor helderheid, stilte, en opruimen. Een opgeruimd huis en opgeruimde kamers geven meer rust in je hoofd en je hart dan een chaotische omgeving. Waarom niet met zijn allen een heerlijke opruim en weggooi dag organiseren, en deze dan af te sluiten met een heerlijk samen gekookt avondeten? Maar reinheid staat ook voor stilte. Een hele avond geen TV! Een rustig muziekje, en gezellig met zijn allen lezen, of een spel doen (of te wel, oeroude gezelligheid)!

Regelmaat is het ritme dat we als gezin samen ontwikkelen, en dat ons op onze unieke manier goed doet. Resilience groeit daar waar mensen hun maat gevonden hebben, en mateloosheid grotendeels afschaffen. We zijn nou eenmaal met een grote behoefte naar regelmaat gemaakt. Alleen al het feit dat we iedere dag 7/8 uur slaap nodig hebben, eten en drinken nodig hebben, en ca 10.000 stappen nodig hebben om genoeg en gezond te bewegen. Zonder deze regelmatigheden plegen we direct roofbouw op ons lijf en onze ziel. Daarom heeft ook een gezin, en iedere vorm van samenleven, een eigen ritme nodig, om gezond te blijven en eventueel gezonder te worden.

U wilt een leuk gezin? Of een andere vorm van energiegevend samenwonen?
Begin dan met uw community opnieuw te designen, en rust, reinheid en regelmaat in te richten op een manier die past in de 21ste eeuw.

Hartelijke groet,

Paul Donders


* Deze blog is al eerder verschenen op xpand.eu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten