maandag 19 december 2011

Word je als kunstenaar geboren?

Ja en nee!

Ja, iedereen wordt geboren met een set van talenten en een bepaalde aanleg.
Dat kan bijvoorbeeld zijn :
- creatief denken
- design
- muzikaliteit
- organiseren
- dansen
maar dat betekent nog niet dat je die talenten ook tot ontplooiing brengt, en nog lang niet dat je daarin een professional wordt. Deze mogelijkheden zitten echter wel in je pakket, en is het natuurlijk een feest als deze ontwikkeld kunnen worden.


Wij gebruiken de term "kunstenaar" als de hedendaagse vertaling van het woord "grootmeester". In de rijke geschiedenis van het ambacht ( die ruim 5000 jaar terug gaat) bestond altijd een groeiproces waarin een ieder die dit ambacht wilde uitoefenen zich kon begeven. Dat zag er als volgt uit :

        De leerling
        De gezel
        De reisgezel
        De meester
        De grootmeester

In die zin kan een tandarts een "kunstenaar-tandarts" , een bakker een "kunstenaar-bakker" en een violist een "kunstenaar-violist" worden. Op de universiteit van Cambridge heeft men in de laatste decennia onderzoek gedaan naar de weg van leerling tot meester in de meest uiteenlopende beroepsgroepen ( van brandweermannen en dirigenten tot chirurgen). Hieruit bleek  overduidelijk dat niemand als meester geboren wordt en dat zelfs de meest begaafde ambachtslieden 10.000 uur uitdagende praktijk van oefening nodig hebben om het niveau van meester te bereiken.

Om ondanks die vervelende 10.000 uur toch gemotiveerd aan de slag te gaan, is het al top als je een echte professional ( gezel) kunt worden in je vak. En dit is gewoon haalbaar. Op weg daar naar toe is het al zeer motiverend om je eigen talenten in te zetten en te ontwikkelen.

Vorige maand mocht ik een open hart operatie meemaken als observant. Fantastisch! In de ochtend was een meester chirurg met zijn gehele passie aan het werk. Dat was net zo mooi als Herbert von Karajan die de 5. van Beethoven dirigeerde. In de namiddag ging een professional chirurg aan de slag om bij een dame op leeftijd 3 nieuwe hartkleppen in te bouwen. Dat was anders dan de meester chirurg, maar altijd nog fantastisch om te zien, en uiteraard ook werk van hoge kwaliteit.

Dus, waar je ook staat in je groeiproces, als je je talenten met je passie verbindt, vele uren maakt, uitdagingen accepteert en de juiste mentor vindt die je begeleid, zul je onherroepelijk genieten van het uitoefenen van je vak, en al je klanten zullen mee genieten.

Een top boek over dit thema : "Het Element" van Ken Robinson.
Veel plezier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten