maandag 2 april 2012

Wat zijn jouw bronnen van inspiratie?













Meester worden is een groeiproces, meester blijven een kunst! In ons boek ‘Meesterschap’ beschrijven we wat wij zien als de 5 geheimen van de ‘de meester’. Geheim 1: leven vanuit inspiratie! In verband daarmee: naast het fenomeen ‘burnout’ bestaat er ook een ‘creatieve burnout’…


In dat geval is een professional of meester hard aan het werk, en is vaak ook zeer succesvol in zijn vak. Hij of zij krijgt genoeg erkenning van collega’s, en levert goed werk. Maar!! Hij creëert niets nieuws meer. Het leven als vakman(vrouw) lijkt steeds meer op een herhaling, ‘het is steeds weer meer van hetzelfde’. En, alhoewel de buitenwereld dit nog niet zozeer als dusdanig heeft herkend, dringt het bij jezelf wel gestaag door. Een langzaam groeiende vervlakking.

Deze ‘creatieve burnout’ ontstaat vaak op een vergelijkbare wijze als bij een ‘normale burnout’. Fase 1= hyperactiviteit. Je presteert op een zeer hoog niveau, maar verwaarloosd de ‘rust’, welke essentieel voor je geest, ziel en lijf is. Voor een bepaalde tijd gaat dit nog goed. Echter, wanneer deze hyperactieve fase te lang aanhoud brand je ‘creatieve kaars’ van 2 zeiden, en is dan plotseling opgebrand. Wat dan overblijft is je vakmanschap, en routine. En, op zich kun je daar nog wel jaren mee verder. Alleen mis je dan de diepe intrinsieke motivatie, die je ervaart bij het ontwikkelen van nieuwe elementen in je vakmanschap of meesterschap.

De oude Benedictus van Nursia (c.480–547), oprichter van de Benedictijnen Order, welke door heel Europa de wortels van onze beschaving heeft gelegd, had een basisregel voor alle Monniken die samen als gemeenschap dorpen en steden bouwden: Obedientia= de kunst van luistern met je hoofd, hart en lijf. Om geïnspireerd te blijven en daarmee steeds weer bronnen aan te boren voor een gezonde creativiteit is het zeer verstandig te leren luisteren.

Luisteren gebeurt in 4 stappen:
1.   Stop
2.   Buiten
3.   Stilte
4.   Luister

Luisteren begint met de kunst van het stoppen. Wie nooit stopt met zijn bezigheden, zal steeds minder luisteren. Stop daarom eens 2 of 3 keer elke dag, en wel voor tenminste 10 minuten. Maak een korte wandeling. Zet in de auto de radio uit. Zet een CD van Bach of Hayden op. Neem een 10 minuten break. Drink een koffie, en geniet er eens werkelijk van. Obedientia begint met het regelmatig onderbreken van je bezigheden.

Met dit stoppen wordt trouwens uiteraard niet het stoppen nadat je klaar bent bedoeld. Stoppen zou je eigenlijk dus regelmatig moeten doen. En niet enkel om energie te tanken, maar dus juist ook om inspiratie ‘op te laden’.

Een excellent boek over een levensstijl van inspiratie en Obedientia: ‘Een levensregel voor beginners’, van Wil Derksen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten