dinsdag 24 april 2012

Uitdagend trainen














Meester worden is een groeiproces, meester blijven is een kunst!

Geheim 2: Meesterlijk werken!
Het is je vast wel eens opgevallen dat, nadat iemand een aantal weken bij voorbeeld zijn arm in het gips had, diegene daarna een nogal dunne arm eraan overhield. De oorzaak daarvan ligt uiteraard enkel in het feit dat diegene gedurende die tijd zijn armspieren helemaal niet heeft kunnen ‘trainen’. Precies over dit fenomeen gaat het tweede geheim van het ‘meester blijven’. Wanneer we het hebben over ‘training’ en je ‘vak’, dan zijn er 3 standaard scenario’s…


Scenario 1: niet trainen = slap worden
Je rust als het ware op je reputatie en je vakkundigheid. Zonder veel moeite zorg je er toch voor dat je werk functioneert. De reƫle gevolgen hiervan zijn evenwel dat je langzaam terugzakt naar middelmatigheid!

Scenario 2: wel trainen = op niveau blijven
Op dagelijkse basis investeer je in de kwaliteit van je werk. Je bereidt je projecten professioneel voor. Bent er geestelijk helemaal ‘bij’. Je ben gefocust. Je regelt je eigen bijscholing, onder andere zodat je minimaal 6 keer per jaar nieuwe input krijgt. Je geniet van je werk en produceert op niveau!

Scenario 3: doorgroeien naar het volgende niveau
Hier kies je bewust voor uitdagende projecten, waardoor je gepusht wordt nieuwe dingen te leren, en je vakmanschap op een hoger niveau te brengen. In de regel heb je hiervoor ook anderen nodig, die je uitdagend coachen en je van constructieve feedback voorzien. Uitdagende training past niet in alle levenssituaties. Daar moet je tijd en ruimte voor maken (kunnen maken), zodat de rest van ‘jouw leven’ niet gaat lijden onder een druk trainingsprogramma.

Ik denk zelf dat ‘meesterlijk werken’ doorgaans een goede balans betreft tussen de scenario's 2 en 3. Mijn talenten met plezier en discipline inzetten, en daarmee een echte bijdrage kunnen leveren voor de mensen om me heen. Daardoor tegerlijkertijd ook nog een enorme innerlijke motivatie ervaren, is uiteraard mooi meegenomen, maar niet altijd noodzakelijk om leven zin te geven. 

Een super boek rondom dit thema is ‘Uitblinkers’ van Malcolm Gladwell…

Veel succes met het ontdekken wat uitdagende training voor jou betekent.
Paul Donders

Geen opmerkingen:

Een reactie posten