dinsdag 25 oktober 2016

Wanneer heb je genoeg geld?


Afgelopen weken heb ik het onderwerp financiën eens subtiel aangekaart bij mijn omgeving. Tijdens een etentje met de familie, op het werk en bij een relaxt avondje met vrienden; ik heb een aantal vragen gesteld, mijn oren open gehouden en goed opgelet wat iedereen te vertellen had.

Allereerst verbaasde het me wat voor groot taboe er eigenlijk nog om geld hangt. Het blijft altijd een beetje ‘vaag’. Je salaris hard opzeggen is not-done, de stand van je bankrekening houd je liever voor jezelf, alleen wanneer je een koopje of juist een mega duur product hebt gekocht mag iedereen het horen. Maar wat me vooral opgevallen is:
Geld is voor vele van ons een zeer belangrijk onderwerp, maar er zijn maar weinig mensen tevreden over hun huidige financiële situatie. 
En eerlijk is eerlijk, dat herken ik zelf ook wel. Hoe meer ik verdien, des te meer ik nodig heb om rond te komen. Je wilt iedere keer weer meer verdienen, je gezin alles kunnen geven, minimaal 2x per jaar op vakantie gaan, in een mooi huis wonen met een grote tuin eromheen, in een luxe auto rijden, genoeg spaargeld op de bank hebben en het liefst nog met iedereen delen ook.
Inmiddels speelt geld zo’n grote rol in onze maatschappij, dat het lijkt alsof je er niet meer bij hoort wanneer je niet ‘genoeg’ geld hebt. En als je voldoet aan bovenstaande dingen, dan blijft de vraag of je dan wel tevreden bent.

Gelukkig kan echt iedereen leren om op een gezonde manier met geld om te gaan en te ontdekken dat geld juist mogelijkheden biedt om het leven positief vorm te geven!

Allereerst moet je nagaan wat genoeg geld voor jou is.

Hoeveel geld geef je op dit moment uit en hoeveel wil je het liefst aan dingen uitgeven? Houd de komende maanden een kasboek bij, waarin je een compleet overzicht maakt wat er per maand in en uit gaat. Misschien denk je dat je dit al goed op een rijtje hebt, maar je zult versteld staan van de hoeveelheid kleine tussendoortjes en ongeplande kosten.

Wanneer je alles overzichtelijk hebt, kun je kijken welke kosten je wilt verminderen en waar je juist meer aan uit wilt geven.

5 tips voor meer veerkracht in je financiële situatie:
  1. Neem een betrouwbare en vakkundige vriend. Deze vriend kan je adviseren op financieel niveau en je af en toe een zetje geven in de juiste richting.
  2. Schat jezelf op waarde en blijf groeien in professionaliteit. Schat in wat je diensten waard zijn en durf hier een gerechte tegenprestatie voor te vragen. Blijf hierbij niet stil staan in je vakkundige ontwikkeling.
  3. Werk effectief in een gezonde maat. Zorg dat geld verdienen niet uitgroeit tot iets negatiefs. Dus, Wat is voor jou een gezonde maat en werktijd? Zorg er hierbij voor dat je deze tijd optimaal benut door zelf- en tijd management.
  4. Geef met plezier geld en tijd uit. Aan anderen, aan de samenleving of spontaan. Geven en delen is een prachtige manier om jezelf en de ander te dienen en bevrijdt je van gierigheid.
  5. Spaar voor de toekomst en investeer in solidariteit. Als je weet wat genoeg is en je leert om gezond te verdienen dan kun je uitrekenen wat je overhoudt om te sparen. Boek dit iedere maand structureel over en je bouwt automatisch iets op.
Geld is een neutraal middel, maar de omgang ervan bepaalt hoe je je erbij voelt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten