dinsdag 1 mei 2012

Bouw je eigen tribe!














Meester worden is een groeiproces, meester blijven is een kunst.

Geheim 3: positieve relaties onderhouden. De vakman die alles alleen doet en geen feedback, bemoediging, aanvulling, kritiek of ondersteuning krijgt, gaat mogelijk langzaam afvlakken. Daarom geloven Chris en ik dat het van essentieel belang is, gezonde relaties op te bouwen en te onderhouden.

Ikzelf heb naast mijn vrouw Sylvia, die mijn beste maatje is, ook enkele buddy’s die mij al lang en erg goed kennen. Vorige week nog waren Sylvia en ik bij een oude mentor van ons, Pastoor Heinz Schreckenberg, die ons als persoon en als gezin al ruim 30 jaar kent en begeleidt. We zien hem een keer per jaar, en dat is telkens een echte opsteker en bemoediging.

Een wezenlijke vorm van relaties voor een vakman of vakvrouw is het fenomeen: ‘de tribe’! Hier enkele ideeën hoe je een eigen tribe kunt (mede)opbouwen…


Maak om te beginnen voor jezelf heel concreet wat je doel met deze nieuwe tribe is. Er zijn verschillende doelen denkbaar:

                - Elkaar inspireren, door nieuwe trends te delen
                - Samen bedrijven of organisaties van leden van de tribe bezoeken
                - Elkaar bemoedigen vol te houden in uitdagende tijden
                - Samen jullie vakkundigheid verder ontwikkelen
                - Elkaar constructief en kritisch feedback geven

Vervolgens moet je minimaal twee medestrijders vinden, die net als jij vakmensen zijn binnen jullie vakgebied en ook bereid zijn minimaal drie jaar te investeren in de ontwikkeling van een nieuwe tribe. Samen beschrijven jullie de doelstellingen, bepalen jullie de vorm, plaats en regelmaat van tribe meetings. Ook kunnen jullie een lijst aanleggen van tien tot dertig vakmensen die jullie graag zouden uitnodigen en die minimaal al professional zijn op jullie vakgebied. Het is belangrijk dat jullie gelijk goed beginnen. Vind een vaste plek van samenkomst, een clubhuis dat past bij jullie tribe. Houd vast aan dezelfde dag van de week of maand en hetzelfde tijdstip. Nodig de eerste deelnemers stijlvol uit, in ieder geval persoonlijk, en liefst op tenminste twee manieren (bv. telefonisch, per mail en brief). Zorg dat alle tribeleden tijdens iedere meeting een bijdrage leveren. Je kunt dit organiseren in de vorm van intervisiegroepjes (van vier tot vijf personen, zodat iedereen aan bod komt). Vraag voor elke bijeenkomst aan twee of drie deelnemers of zij een soort ted-talk willen verzorgen (een max. 20 minuten presentatie’).

Houd vol! Een tribe heeft ruim een jaar nodig (of tenminste vijf meetings) om een eigen identiteit te ontwikkelen. Daarom is het goed om een nieuwe tribe minimaal twee jaar de tijd te geven om tot volle bloei te komen. Ook heeft een tribe leiderschap nodig. Het is zinvol om in ieder geval drie initiatiefnemers te hebben die elkaar tijdens deze eerste twee jaren blijven inspireren en vormen. Durf de tribe na drie jaar op te heffen als deze niet meer blijkt te kunnen worden dan een leuke ontmoetingsgelegenheid. Het feit dat je jezelf en de deelnemers de mogelijkheid van een tribe biedt, maakt het voor alle deelnemers even spannend en geeft een groepsbesef in de trend van: ‘we moeten er van genieten zo lang we bestaan, en we zijn samen verantwoordelijk’.

Een leuk en inspirerend boekje over tribes is "Tribes" van Seth Godin. Zijn Ted talk over tribes is ook zeer de moeite waard. www.ted.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten