dinsdag 22 mei 2012

Meesterschap is ondernemerschap














Geheim 4 van succesvol Meesterschap = ondernemend leidinggeven

De afgelopen dagen heb ik samen met mijn vrouw en zonen genoten van een lang weekend klimmen in Frankrijk, specifieker: van het boulderen in de bossen van Fontainebleau (vlak bij Parijs). Boulderen houdt in dat je zonder zekeringen op rotsblokken klimt, met een matje op de grond voor het geval je naar beneden valt. Nou zijn rotsblokken van 2 tot 3 meter hoog soms wel technisch zeer uitdagend, maar weinig beangstigend. Wanneer je echter die 3 meter grens overschrijdt en een boulder 4-6 meter hoog is, dan merk je ineens wat een grote rol angst kan spelen. De keren dat ik die 3 meter grens oversteeg, ervoer ik aan levende lijve wat het betekent om risico’s aan te gaan. En daar heb ik per definitie niet zo'n zin in! Ken je dat gevoel?

Waarom zou ik een poging wagen, waarom zou ik het ondernemen? Waarom zou ik risico’s nemen? Waarom een nieuwe weg inslaan wanneer de bestaande prima functioneert?


De realiteit van de 21ste eeuw is echter dat niemand weet hoe de komende 3 jaar gaan uitpakken. We mogen ons er in ieder geval op instellen dat de komende jaren telkens weer veel veranderingen met zich mee zullen brengen. En in tijden van concrete veranderingen wordt van iedereen ondernemerschap verwacht. Of je nu een eigen bedrijf aan het opbouwen bent, je eigen carrière vormgeeft of een professional bent die steeds weer moet vernieuwen in zijn of haar vak, je zult er niet aan ontkomen ook je ‘ondernemerschap’ verder te ontwikkelen.

‘Ieder mens is een ondernemer. Toen we nog holbewoners waren, waren we allemaal onze eigen werkgevers, vergaarden we ons eigen voedsel, maakten we onze eigen kleren, verzorgden ons gezin. Hoe meer de civilisatie zich ontwikkelde hoe meer we dit ondernemerschap onderdrukten. We werden ‘werknemers’, omdat men ons dat label gaf. We zijn vaak compleet vergeten dat we van oorsprong allemaal ondernemers zijn.’ Aldus Muhammad Yanus, winner van de Nobel Peace Price in 2006 voor het pionier werk binnen het micro-banking.

Ondernemerschap betekent risico’s nemen, angst overwinnen, intelligente beslissingen nemen, je klanten (binnen en/of buiten de organisatie) van harte en met passie bedienen.

Een excellent nieuw boek over ‘ondernemerschap voor iedereen’ is het boek ‘the start-up of you’, van Reid Hoffman (medeoprichter van Linkedin). Het is in 2012 geschreven en uitgegeven, en is dus vers van de pers! Ondernemerschap, zoals Reid Hoffman het beschrijft, begint bij het samenstellen van

Jouw unieke talenten
Jouw passie en visie
Jouw reële marktkansen

Je talenten kun je ontdekken en ontwikkelen (bestel hiervoor bijvoorbeeld de nieuwe Talentenworkshop van xpand via onze – eveneens – nieuwe site: http://www.meesterschap.com/). Jouw passie en visie wil telkens weer opnieuw ontdekt worden! En je marktkansen zijn natuurlijk ook voortdurend in beweging. Ergo = Meester worden is een groeiproces, meester blijven is een kunst! En als professional of meester geldt dat ondernemen een voorwaarde daarvoor is.

Paul

Geen opmerkingen:

Een reactie posten