dinsdag 7 augustus 2012

Meesterschap = iedere dag genieten van vakmanschap

Sylvia (mijn vrouw) en ik wandelen door de Dolomieten in Zuid-Tirol en genieten van 2 weken vakantie met z’n tweetjes.
Deze noordelijkste provincie van Italië biedt een heerlijke combinatie van Zuid-Europees vakmanschap. Als je er naar uitkijkt zie je het overal om je heen. De eenvoudige hout-pin verbinding van het hek wat op 2000 meter hoogte staat, is een prachtig voorbeeld hiervan.

Sinds ik architectuur studeerde (nu alweer 35 jaar geleden) ben ik steeds meer gaan genieten van mooie voorbeelden van vakmanschap. Of het nu het Guggenheim-museum in Bilbao is, met zijn prachtige ritme van 30-50 platen (in natuursteen of metaal, binnen en buiten, allemaal volgens de gulde smede gezet), of een 25 jaar oude port gerijpt in sherryvaten, of een paar handgemaakte schoenen van Vass uit Budapest.



Maar ook het smaakvolle en prachtig gevormde brood van een land-bakkerij, de excellent afgewerkte koeienstal in Algund of de lange leren broek van de kelder op de Waidmans-Hüfte die zijn vak als gastgever ziet als een uitermate eervol beroep!

Natuurlijk wordt er rondom ons, in ons dagelijks leven, ook heel veel goedkope, smakeloze rotzooi geproduceerd en volkomen onterecht aangeprezen; maar wie er naar zoekt zal ook overal mooie voorbeelden van vakmanschap vinden.

Om te groeien in jouw eigen vakmanschap is het belangrijk, om dagelijks geïnspireerd te worden door vakmanschap in kleine en grote dingen. Een aangenaam bijproduct van het dagelijks om je heen uitkijken naar uitingen van vakmanschap, is dat je weer opnieuw leert je te verwonderen, en te genieten van elke dag.

Visie, lef en levenskunst, is daarom ook de ondertitel van ons boek ‘Meesterschap’, om je uit te nodigen de wonderen van jouw dagelijks leven opnieuw te ontdekken.

Veel plezier daarbij!

Paul Donders

Geen opmerkingen:

Een reactie posten