vrijdag 28 december 2012

Resilience in Peru















Aangekomen op 3400 meter, op de top van de Mirador san Christobal, midden in het oude Inca-land in de zuidelijke Andes van Peru. Na 2 uurtjes klimmen, samen met Robin – onze jongste zoon, zitten we hier op de top te genieten van een majestueus uitzicht. Rondom ons, overal waar je kunt kijken, liggen toppen van ruim 6000 meter. Rechts van ons gaat het 1000 meter stijl omlaag. Onderin het ravijn slingert de bruine ‘Rio Apurimac’, een wilde rivier die zich een weg baant door dit ongerepte landschap. Overal verspreid over de hellingen liggen kleine groene plateaus, en hier en daar staan kleine hutjes. Hutjes waar de Quecho-Indianen ver van alle beschaving leven en werken met hun schapen en lama’s.

Robin en ik zijn hier 8 dagen om Peru te ontdekken en tegelijkertijd het fantastische ziekenhuis, het Diospi Suyana, in Curahuasie te ondersteunen door een training van de medewerkers rondom het thema ‘Gezond Leidinggeven’. Zoals zo vaak op dit soort reizen, leer ik zelf bijna net zoveel erbij als de deelnemers van de training!



10 jaar geleden schreef Dr. Klaus John een visionair en strategisch plan, tijdens een xpand seminar in Duitsland, voor een excellent ziekenhuis met een hoogst denkbare standaard, speciaal voor de allerarmsten van Peru. In 2004 werd er begonnen met de bouw, en in 2006 opende het ziekenhuis zijn deuren. Dr. Christina en Dr. Klaus John geven sinds het begin leiding aan het gehele project, en zij zijn een schoolvoorbeeld van mensen met een hoge ‘Resilience-Factor’ t.a.v. het thema ‘Oplossingsgerichtheid’.

Zij zien zichzelf nooit als slachtoffer, maar steeds als mensen die bij alle mogelijke tegenslagen (bouw en run maar eens een groot en ultra modern ziekenhuis in een afgelegen regio als het Andesgebergte) de draad telkens weer met daadkracht oppakken en met verse moed hun doelstellingen verwezenlijken. Christina en Klaus zijn heel verschillend in hun karakter en talenten, maar in hun ‘Resilience-Factor’ t.a.v. het thema ‘Oplossingsgerichtheid’ zijn ze net zo sterk.

Hoe kun jij jouw ‘Resilience-Factor’ t.a.v. het thema ‘Oplossingsgerichtheid’ uitbouwen. Hier enkele kleine ideeën om mee te beginnen:
Definieer voor het komende jaar (2013) 3 voor jouw belangrijke projecten per levensgebied. 1- voor beroep/opleiding, 2- voor familie/gezin, 3- voor vrije tijd/vrienden. Zodoende kun je een meer heldere keuze maken voor projecten die je echt belangrijk vindt. Bedenk voor elk van de 9 projecten 3 meetbare doelstellingen en activiteiten. Kortom: je zet prioriteiten, je traint je eigen assertiviteit, en neemt door een actieve houding verantwoordelijkheid voor je eigen keuzes. Bovendien kun je hierdoor maandelijks concreet en oplossingsgericht aan de slag gaan, daarbij is het natuurlijk ook belangrijk om minder ‘slachtoffer’ mentaliteit aan de dag te brengen.

Tussen kerst en oud-en-nieuw is een mooie tijd om het komende jaar (2013) alvast meer inhoud en richting te geven!

Ik wens iedereen veel inspiratie en een mooi nieuw jaar,
Paul Donders

1 opmerking:

  1. Hoi, Ik heb je verhaal over Diospi-Suyana gelezen, ikzelf heb er 2 jaar mogen werken, Dr Klaus is getrouwd met Dr Martina (niet Christina)
    de deuren zijn geopend in 08-2007 en het is Curahuasi

    BeantwoordenVerwijderen