dinsdag 5 februari 2013

Veerkracht opbouwen: werken met je talenten














Deze vierde resilience factor ‘werken met je talenten’ is enerzijds gemakkelijk op te bouwen maar wordt anderzijds toch vaak nog te weinig bewust ingezet.

In zijn boek ‘Drive’ legt Daniël Pink aan de hand van talloze onderzoeken in de laatste 10 jaar uit, dat er 3 vormen van motivatie zijn:

Motivatie 1.0: de wil om te overleven
Motivatie 2.0: beloning en straf
Motivatie 3.0: intrinsieke motivatie


Bij motivatie 1.0 en 2.0 zijn we geheel afhankelijk van mensen en omstandigheden die ons wel of niet motiveren. Om een gezonde resilience op te bouwen, juist in tijden van verandering en uitdagingen, hebben we een diepere motivatie (motivatie 3.0) nodig, die van binnenuit komt en minder afhankelijk is van extreme invloeden.

Pink beschrijft 3 elementen die nodig zijn om intrinsieke motivatie (3.0) op te bouwen en duurzaam te beleven (check ook deze clip, een briljante illustratie van de 3 elementen – vooral vanaf 5 minuten: http://www.youtube.com/watch?v=u6XAPnuFjJc ):

1. Meesterschap
Blijven groeien in je unieke talenten
2. Autonomie
Ruimte en helderheid van verwachting zodat je zelfstandig vorm kunt geven aan je werk en leven
3. Zingeving
Het beleven van de energie die vrijkomt als je een zinvolle bijdrage levert aan iets groters, wat dan ook een bijdrage levert aan de samenleving

Dit alles begint natuurlijk bij het ontdekken van je eigen natuurlijke talenten. Er zijn 2 soorten talenten die ons ter beschikking staan.

1.   Aangeboren, natuurlijke talenten
Deze onderscheiden zich door het feit dat ze je energie geven als je ze inzet. Als ik 3 uur schrijf geeft mij dat meer energie dan dat het kost. De zoektocht naar deze talenten begint al daar waar we in onze geschiedenis naar positieve projecten kijken en de daarmee verbonden talenten. In de resilience factor 1 ‘Verzoend verleden’ hebben we daar al bij stil gestaan. Naast onze geschiedenis is het ook de moeite waard om vandaag de vraag te stellen: ‘Wat doe ik graag en wat geeft mij energie als ik ermee bezig ben?’

2.   Iedereen heeft ook aangeleerde talenten die niet persé bij je oorspronkelijke talentenpakket horen. Ik kan vrij goed autorijden maar dat geeft me weinig energie. In tegenstelling tot een vriend van mij die professioneel chauffeur is en daar enorm van geniet. Deze ‘aangeleerde talenten’ zijn vaak nuttig om mijn klus te klaren maar ze dragen niet direct bij aan een hogere resilience factor.

Dr. Helmut Kolitzus schrijft in zijn boek over burn-out preventie:
‘Mensen die hun talenten op verschillende manieren creatief ontwikkelen en inzetten, herstellen sneller van crisissituaties en bouwen een gezonder zelfbewustzijn op en daarmee een hogere resiliencefactor!’

Het bedrijf Meisterleistung (www.meisterleistung.de) beschrijft de resilience factor 4 als volgt: ‘de vaardigheid om de positieve kanten van het leven en de eigen talenten waar te nemen en te herkennen.’

Waar kun jij beginnen?
1.    Maak een lijst van talenten die je in je eigen loopbaangeschiedenis herkent.
2.    Gebruik de talentenworkshop van xpand (bestel via www.xpand.eu/nl) om je top tien talenten duidelijk in kaart te brengen.
3.    Breng deze 2 lijstjes bij elkaar een maak een prioriteitenpiramide van de top 6.
4.    Waar kun je deze top 6 talenten meer inzetten op je werk en privé?
5.    Succes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten