woensdag 27 februari 2013

Veerkracht opbouwen: discipline














De resilience-factor nr. 5. Bij het horen van het woord ‘discipline’ krijgen veel mensen een bepaald gevoel van onmacht, in de trant van: ‘Ieder jaar weer opnieuw geprobeerd, maar meestal na een paar weken weer opgegeven!’ Discipline lijkt voor velen veelal een demotiverend en lichtelijk ongrijpbaar ideaal. Mensen met een hoge resilience-factor hebben echter wel een goed ontwikkelde vorm van discipline, kunnen daardoor juist het hier en nu meer genieten en zijn minder afhankelijk van wisselende stemmingen of luxekwaaltjes (zoals te veel vet op de botten, te weinig en/of te onregelmatige slaap, te weinig beweging, etc.).

In zijn nieuwste boek ‘Great by Choice’ geeft Jim Collins een overzicht van 10 bedrijven die ondanks de grote turbulentie binnen de markten toch constant doorgegroeid zijn en zowel zeer succesvol alsook zeer gezond gebleven zijn. Een van de principes die deze bedrijven onderscheid van de concurrentie is het principe van de ’20 miles march’. Als je iedere dag 20 mijl loopt kom je in 100 dagen vanuit Los Angeles ‘all the way to’ New York. Ook het Romeinse leger gebruikte dit principe, zij marcheerden iedere dag 20 mijlen. Bouwden precies op dat punt hun kamp op, of dit nou om 3 uur s’ middags of 7 uur s’ avonds was. Ze marcheerden nooit meer of minder dan 20 mijl...

Een sterk voorbeeld van dit ’20 miles march’ principe is de wijze waarop South West Airlines groeide van onbeduidende vliegmaatschappij tot een van de toonaangevende en meest succesvolle vliegmaatschappijen wereldwijd. Zij besloten dat ze ieder jaar zouden groeien, en wel met een bepaald percentage. Met niet meer en niet minder. Daardoor bleken zij ook te midden van de grootste turbulenties van 9/11 gewoon gezond door te groeien. Bovendien, heel tekenend, zijn zij al jaren lang de nummer 1 in de medewerkers-tevredenheid-ranking van de Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen en brengen zij nu al 30 jaar lang ieder jaar een gezonde winstmarge binnen.


Wat heeft dit met jou en mij te maken? En met discipline? Mensen met een hoge resilience-factor gaan de ’20 miles march’. Ze pakken iedere dag een gezonde uitdaging op, voeren die consequent door, maar doen dat met grote regelmaat en ritme. Ze bepalen zelf de grenzen van hun werk en groei.

Het bedrijf Meisterleistung, die gespecialiseerd is in het trainen van resilience beschrijft het als volgt: ‘Mensen met een hoge resilience-factor bezitten de vaardigheid korte termijn beloning ten gunste van lange termijn doelen op te schorten. Het waarnemen, controleren en sturen van je eigen gedrags- en emotie-impulsen hangt daarmee sterk samen.’

Uiteraard is discipline op zich geen doel, maar een middel! Voor mensen met een hoge resilience-factor is het namelijk een der middelen om een gezonde levensstijl op te bouwen. Deze drukt zich in de volgende 5 gebieden uit:

1- gezonde beweging
2- gezonde slaap
3- gezonde voeding
4- gezonde financiën
5- gezond ritme

Als je hier nog ‘gezonde relaties’ aan toe zou voegen dan heb je de definitie van gezondheid die de World Health Organisation vandaag de dag hanteert. Wij pakken het thema gezonde relaties op bij de resilience-factor 7. Vandaag meer over gezonde beweging…

Hippocrates noemde dit al een van de 3 pijlers van gezondheid: wandelen. Gezond bewegen is makkelijker te verwezenlijken dan velen denken. Het begint met 3-4 keer per week 30-60 minuten wandelen. Sommige mensen zweren op het systeem van 10.000 stappen/dag. Dat komt neer op 5-7 km lopen per dag. Een doelstelling die echter niet helemaal haalbaar is tijdens een normale kantoordag, en daarom enige aanvulling behoeft. Gebruik bijvoorbeeld iedere gelegenheid om te lopen. In de plaats van de lift te pakken, neem je dan de trap. Laat de auto staan, pak de fiets. Loop na het avondeten een rondje in plaats van meteen achter de tv neer te ploffen.

Ideaal is het deze basisbeweging aan te vullen met 1-2 keer per week kracht training. Discipline is leerbaar, trainbaar en haalbaar! Maar het is een kunst daarmee in kleine doordachte stappen te beginnen en je eigen ritme te vinden. En dit vervolgens te laten uitgroeien tot een gezonde gewoonte. Voordat iets verwordt tot een gezonde gewoonte moet je het wel 36 tot 50 keer herhalen. Kortom, 3 keer wandelen per week, oefenen door meer te bewegen, en dat dan ten minste 4 maanden consequent vol te houden.

Een geweldig boek, geschreven door een echte oer-Hollander, prachtig geïllustreerd, zeer praktisch en i.vm. dit onderwerp zeer toepasbaar, is het boek ‘Je tweede jeugd begint nu – in 3 stappen fit’ van Ard Schenk. En voor al diegenen die nog geen 50 zijn (of het wel zijn maar zich nog altijd 35 voelen) zeg ik ook: doen! Dit is een top boek, en helpt je te starten met een gezondere levensstijl.

Veel succes, en geniet ervan!
Paul Ch. Donders

Geen opmerkingen:

Een reactie posten