dinsdag 12 maart 2013

Veerkracht opbouwen: slapen!












Heerlijk slapen. Lang genoeg. Uitgerust wakker worden. Is dat geen ongekende luxe? Voor veel mensen jammer genoeg wel. Iemand heeft ooit het verhaal verzonnen dat je met 5-6 uur slaap prima kunt uitkomen. Vaak gaat dat ook jaren lang goed, zonder dat de desbetreffende mensen merken hoe veel schade ze aanrichten aan hun hersens, of eigenlijk aan hun hele lichaam.


Een man die 2x per week 5 uur of minder slaapt, heeft 200% meer kans op een hartaanval (Dr. Helmut Kolitzus). Rene Kahn schreef het heerlijk praktische boekje ‘De Tien Geboden Voor Gezonde Hersens’. Een van deze geboden, je raadt het waarschijnlijk al, is ‘gezond en genoeg slapen’. Voor alle fases van het leven (van nog ongeboren tot hoog bejaard) zijn er lijstjes die aangeven wat er zo allemaal belangrijk is voor de gezonde ontwikkeling van je hersens. Op ieder van deze lijstjes staat: genoeg slapen! Maar wat is genoeg? Voor teenagers is dat zelfs 10-12 uur. Voor alle leeftijden daarboven is dat minimaal 7-8 uur. En interessant is daarbij dat je slaap niet echt kunt inhalen. Dus, de hele week weinig slapen en je slaap dan in het weekend inhalen? Vergeet het maar. Dat werkt dus niet…
Mensen met een hoge resilience factor hebben voortdurend genoeg energie om de uitdagingen van het normale leven en de kleine waanzinnigheden die daarbij horen aan te kunnen. En die energie halen ze voor een belangrijk deel uit ‘genoeg slaap’! De uitdagingen van ‘genoeg slaap’ kan worden uitgesplitst in 3 factoren.

1. Discipline om regelmatig op tijd te gaan slapen
2. Een goede voorbereiding, zodat je dan ook lekker vast door kunt slapen
3. De omgang met zorgen, waardoor je eventueel minder goed slaapt

1. Gedisciplineerd regelmatig op tijd gaan slapen
- Probeer zo veel mogelijk voor 24.00 uur naar bed te gaan, ideaal is het om vanaf 22.00 uur jezelf voor te bereiden en om 23.00 uur het licht uit te doen
- Het is veel beter regelmatig 7-8 uur te slapen, dan om veel te wisselen tussen de 5 en 10 uur slaap

2. Een goede voorbereiding
- Na 20.00 uur geen grote maaltijd meer eten
- Na 18.00 geen alcohol meer
- Na 21.00 uur geen tv of internet
- Een compleet donkere slaapkamer, iedere vorm van licht activeert onze zintuigen immers
- Geen computer, tablet, telefoon, of wat dan ook in de slaapkamer dat met werk te maken heeft
- Een excellent matras is een must (bedenk dat je gem. 2800 uur per jaar in bed leeft!)
- Na het avondeten een flinke wandeling maken
- Geen geruzie, moeilijke of prikkelende gesprekken na 21.00 uur

3. De omgang met zorgen
Anselm Gruen schreef een zeer waardevol boekje over een constructieve omgang met zorgen: ‘Op Andere Gedachten’. Een van de verhalen daarin gaat over een van de oude Kerkvaders, Evagrius van Pontus (4de eeuw na Christus). Hij schreef het boek: ‘Antirrethikos’. Daarin beschrijft hij 600 negatieve gedachtes. Stel je voor, dat konden ze dus 1500 jaar geleden ook al. Alleen liet hij het niet bij de negatieve gedachtes, hij zette bij alle negatieve gedachtes 3 positieve gedachtes die hem hielpen de negatieve gedachtes te relativeren.

Dit is een van de manieren om de stroom van oncontroleerbare negatieve gedachtes en zorgen te stoppen. Begin met ze op te schrijven. Zet dan dus achter iedere negatieve gedachte 1, 2 of zelfs 3 positieve gedachtes die de negatieve gedachte relativeren. Je kunt ze zelden helemaal ontkrachten natuurlijk, maar door ze te relativeren haal je een hoop van de agressieve negativiteit weg.

Een voorbeeld: hoe ga ik in vredesnaam de gigantische hoeveelheid werk overleven morgen? In ieder geval zonder er een zootje van te maken? Positief relativeren:
- Mijn eigenwaarde hangt niet af van mijn prestaties
- Ook al zou ik mijn werk niet afkrijgen morgen, dan betekend dat nog niet iemand -    zijn dood
- Wie zegt eigenlijk dat ik alles moet afmaken, en dan ook nog met een dusdanig hoge kwaliteit?

Het helpt sommige mensen om een schrijfblokje naast hun bed te leggen. Gewoon om alle ideetjes en ‘to-do’s’ op te kunnen schrijven zodat ze het bewustzijn in vrede laten en daarmee eveneens gedeeltelijk uit het onderbewuste verdwijnen.

Uiteraard zijn dit maar enkele van de vele ideeën die Anselm Gruen aanrijkt. Kortom: schaf het boekje ‘Op Andere Gedachten’ aan, en ga ermee aan de slag!

Veel succes, en alvast wel te rusten!
Paul Donders

Geen opmerkingen:

Een reactie posten