dinsdag 26 maart 2013

Veerkracht opbouwen: gezonde voeding en een gezond ritme


We zijn nog steeds aan het werken aan de resilience-factor 5: discipline en een gezonde levensstijl. Vandaag kijken we naar de volgende elementen van discipline, die samen met de eerste twee (gezonde beweging en gezonde slaap) de basis vormen van deze resilience-factor.



Gezonde voeding
Ik ben totaal geen voedings-guru. Voor zover mogelijk houd ik het bij het grondprincipe, namelijk: alles met mate. Mijn indruk is vaak, dat mensen die zich voortdurend met gezondheid en gezonde voeding bezighouden er juist gestrest en ongelukkig uitzien. Juist deze mensen lijken nog altijd ontevreden met hun duur betaalde gezondheid, huid, gewicht, haren en andere lichaamsdelen (die we hier even niet noemen).

Gezonde voeding blijft echter natuurlijk wel een realistisch en belangrijk aspect van een gezond leven. Ik vind het zelf bijvoorbeeld knap lastig om mijn ideaalgewicht te behouden. Het lukt uiteindelijk wel, maar het kost me steeds weer een ‘act of discipline’. En een regelmatige weegschaal-check uiteraard.

Wat is jouw ideaalgewicht? Hoe kun je daar naartoe werken? En, net zo belangrijk, wie gaat je daarbij helpen? Immers, ongeveer 80% van alle mensen hebben hierbij ondersteuning nodig. Ook voor deze uitdaging vind ik het boek van Ard Schenk, ‘Je tweede jeugd begint nu – in 3 stappen fit’ (welke reeds eerder aan bod kwam in de blog over ‘veerkracht opbouwen: discipline’) een top aanbeveling. Het boek is een mooie handleiding om op een goede manier een gezonde levensstijl te ontwikkelen ten aanzien van gezonde voeding.

Gezond Ritme
De AOK (Algemeine Orts Krankenkasse in Duitsland) deed in de jaren 93/94 een uitgebreid onderzoek naar de invloed die onregelmatig leven heeft op de gezondheid. Uitkomst: 80% van alle ziektebeelden worden direct of indirect negatief beïnvloed door een onregelmatig leven. En dat zal tijdens de afgelopen 20 jaren niet minder geworden zijn. Sterker nog, vandaag de dag is het uitermate moeilijk een gezond ritme voor je leven te creëren. De wereld rondom je snelt 24 uur per dag door. Met de doordringing van social-media in bijna alle levensbereiken kun je eindeloos bezig worden gehouden.

Maar, de mens heeft nu eenmaal een zekere regelmaat nodig, iedereen heeft een intrinsieke behoefte aan ritme. Het is niet voor niets dat we ons hele leven hebben opgedeeld in een zekere structuur. 24 uur dagen, na 5 dagen weekend, na 7 dagen een nieuwe maandag. Stalin heeft trouwens eens geprobeerd het week ritme op te rekken naar 9 dagen per week: 8 dagen werken en een rustdag. Binnen een jaar werd iedereen echter stapelgek, en hebben ze de 7 daagse week weer snel in ere hersteld.

Ons lichaam, onze ziel, onze geest, ons verstand heeft ritme nodig. Hoe zou jij meer ritme in je levensstijl kunnen inbouwen?

1. Begin met een ‘dagritme’
De benedictijnen waren kunstenaars voor wat een gezond dagritme aangaat. Zij wisselden werk, gebed, eten, sociaal contact, en slaap met een zekere perfecte regelmaat af. Nadat bijvoorbeeld om 11.50 de klokken hadden geluid legde je gewoon al je werk netjes neer en liep je rustig naar de kapel, waar dan om 12.00 uur een half uurtje gebed en meditatie plaatsvond. Waarna je vervolgens gezamenlijk lekker ging lunchen.

Benedictus noemde dit de kunst van het starten, en de kunst van het stoppen met werk. Wie geen regelmaat heeft in zijn dag, weet nooit wanneer hij kan stoppen. En als je pas stopt als je klaar bent met alles, zul je in 2013 nooit meer stoppen! Wat kan voor jou een gezond dagelijks ritme zijn? In de regel lukt het je niet om zulk een ritme elke dag vast door te voeren. Maar, begin eens een vast ritme te bepalen, en daar vervolgens 3 dagen in de week aan vast te houden.

2. Creëer een ‘weekritme’
Vanuit ons Joods/Christelijke erfgoed hebben wij het fantastische systeem van de sabbat/rustdag geërfd. 1 vaste dag in de week om te relaxen, om tot rust te komen, eens niet te moeten produceren. Waarom zou  je jezelf dat niet gunnen? Ik probeer me al 35 jaar lang hieraan te houden, en steeds wanneer het lukt (en ik zondag dan ook werkelijk niks hoef te doen) geniet ik daar intens van. En niet alleen ikzelf geniet daarvan, mijn gezien geniet mee. Ook hier geldt dus: het belangrijkste is dat je de discipline hebt om te kunnen stoppen!

Veel succes en geniet van de rust!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten