dinsdag 23 april 2013

Veerkracht opbouwen: Zelfbewustzijn en Passie


Beelden die al snel bij mij opkomen als ik aan deze zesde resilience-factor denk zijn beelden van Moeder Theresa, Martin Luther King, Nelson Mandela, Paus Franciscus de 1., Toon Hermans, Anky van Gunsven en mijn eigen vader. Allemaal mensen die het volgende uitstralen: 1: een gezond zelfbewustzijn zonder narcistische trekjes, 2: passie voor hun vak en voor het leven, en 3: zingeving, in de vorm van een persoonlijke innerlijke missie.

En precies deze 3 elementen vormen samen de zesde resilience-factor: 1: Zelfbewustzijn, 2: Passie en 3: Zingeving. De grote hamvraag is dan uiteraard: hoe ontwikkel ik deze? Is dat niet gewoon een soort roeping, iets dat je overkomt? Echter, in de afgelopen 35 jaar dat ik het voorrecht heb gehad om allerlei mogelijke mensen te begeleiden heb ik steeds weer mensen gezien die deze factor ‘Zelfbewustzijn’ op een gezonde wijze ontdekt en ontwikkeld hebben.

Voordat we kijken naar trainingsideeën, hier eerst enkele mooie beschrijvingen van mensen met veel veerkracht en die deze 3 elementen zich eigen hebben gemaakt.

Zelfbewustzijn:
- R-mensen (mensen met veel veerkracht) geloven dat zij door hun eigen inzet zinvol werk kunnen doen, problemen kunnen oplossen en een betekenisvolle bijdrage aan hun omgeving kunnen leveren
- R-mensen geloven in hun eigen mogelijkheden en winnen daarmee ook het vertrouwen van anderen. Daardoor groeien hun kansen op goede gelegenheden en succes
- R-mensen vervallen zelden in de slachtofferrol en zien zichzelf eerder als de ontwikkelaar van nieuwe mogelijkheden.
Passie:
- R-mensen leven vanuit hun passie, werken aan de realisering van die passie en ervaren daardoor hun eigen uniciteit en roeping in dit bestaan
Zingeving:
- De R-mens heeft een diepe overtuiging dat zijn leven zinvol is, en dat hij een betekenisvolle bijdrage levert voor zijn omgeving - Aaron Antonovski

Trainingsideeën:
1- Ontdek hoe je in je werk een zinvolle bijdrage kunt leveren aan het succes van je collega’s, je klanten en de organisatie waarvoor je werkt. Hiervan bewust worden en het dagelijks uitleven, geeft reeds een grote mate van zingeving aan je werk.
2- Ontdek je eigen passie en dromen en durf daar doelbewust naar toe te werken. Maak een strategisch plan voor de volgende 3 jaar over hoe je meetbaar dichter naar de realisatie van je dromen kunt groeien.
3- Neem de tijd om een vertrouwenspersoon uitgebreid te vertellen wat je dromen zijn, waarom deze zo belangrijk voor je zijn, hoe je ze wilt gaan realiseren, hoe je daar de hulp van anderen bij kunt gebruiken.

Tenslotte deze tip: zoek mensen die deze resilience-factor goed ontwikkeld hebben en laat je door hen inspireren. Dat kan ook al door gewoon boeken over/van ze te lezen of door naar ze te luisteren (bijv. op www.ted.com). En daarnaast blijft dit een diepe waarheid: de mensen waarmee je omgaat, vormen je het meest! Zorg dus ervoor dat zo veel mogelijk met positieve en gepassioneerde mensen omgaat.

Boek tip: ‘De zin van het bestaan’ van Prof. Dr. Viktor E. Frankl. In dit prachtige boek (een van de bestseller van de vorige eeuw) beschrijft Viktor Frankl hoe hij 3 jaar de verschillende concentratiekampen tijdens de WOII overleefde en daarbij de zin van bestaan nooit uit het oog verloor. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten