dinsdag 14 mei 2013

Veerkracht opbouwen: gezonde relaties


Het lijkt vanzelfsprekend dat mensen met gezonde relaties meer veerkracht hebben. Dat voel je aan je klompen aan. Interessant hierbij is het om te zien dat positieve relaties en sociale vaardigheden ook direct positieve invloed op je gezondheid hebben. Hier enkele gevolgen van vriendelijk zijn ten opzichte van de mensen om je heen (naar de onderzoeken van Dr. David Hamilton en Dr. Helmut Kolitzus).

1. Het vermindert schadelijke stoffen in je bloed (net als hartmedicamenten eigenlijk).
2. Je bent minder vaak verkouden, en bent minder vaak grieperig.
3. Aardig zijn bevordert de uitstoot van meer serotonine en dopamine waardoor je minder last hebt van depressie en je vrolijker en positiever voelt.
4. Sociaal vaardige mensen hebben gemiddeld een 7 jaar langere levensverwachting.
5. Je slaapt beter.
6. Het geeft je meer energie en een duidelijker besef van eigenwaarde.

Deze lijst zou natuurlijk nog veel langer kunnen zijn, maar voor mij zit er al meer dan genoeg in ter overtuiging dat ‘vriendelijkheid’ de moeite waard is!

De kern van het woord vriendelijkheid is natuurlijk het woord vriend. En dat is wat ieder mens ten diepste nodig heeft: vriendschap, vrienden, begrepen en geaccepteerd worden. Een van de redenen dat mijn eigen resilience factor zo hoog is, ligt zeker in het feit dat ik meerdere kostbare vriendschappen koester. Enkele daarvan al meer dan 40 jaar.

Deze uitspraken komen uit verschillende onderzoeken naar resilience en geven een goed beeld van de kracht die achter deze resilience factor schuilt:
- Mensen met een sterk ontwikkelde veerkracht hebben geleerd op een positieve manier met zichzelf en anderen om te gaan. Daardoor ontwikkelen zij meerdere gezonde relaties die het hen mogelijk maken ook in crisistijden terug te kunnen vallen op een bemoedigend netwerk.
- Veerkrachtige mensen zijn empathisch en hebben de vaardigheid ontwikkeld het gedrag van anderen juist in te schatten, hun emotionele en psychologische toestand te begrijpen, en op die manier betere relaties te kunnen opbouwen.
- Zij kunnen non-verbale communicatie goed lezen, waardoor ze vaak in staat zijn, diepere relaties te ontwikkelen.
- Zij neigen als vanzelfsprekend naar een levensstijl van waar ze in overeenstemming met hun eigen gevoelens leven.
- Met veerkrachtige mensen is het goed samen leven en samen werken.

Wat te doen wanneer je van nature geen relatie-held bent? Of maar weinig positieve relaties in je leven kent? Allereerst, ook hier geldt: oefening baart kunst. En gezonde relaties bouw je stap voor stap op (dit duur vaak een tijdje). Begin bij voorbeeld met het opbouwen van ‘goede kennissen’. Een goede kennis is iemand met wie je samen iets doet, of met wie gezamenlijke interesses hebt. Dat kan werk gerelateerd zijn of via de sport of in verband met een hobby etc. Vergeet trouwens niet dat er binnen je familie vaak ook ‘goede kennissen’ zitten!

Sociale vaardigheid begint met vriendelijkheid en de bereidheid de ander te ondersteunen. Oefen dit, bouw aan ‘goede kennissen’. Uit een dergelijke poel van mensen ontwikkelen zich namelijk uiteindelijk vaak de beste vriendschappen.

Boektip: ‘Leidinggeven met open vizier’, door het Arbinger Institute. Een zeer praktisch boek, onder andere over hoe je gezonde relaties opbouwt en frustrerende relaties kunt voorkomen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten