vrijdag 1 november 2013

Veerkracht: waar haal ik de energie vandaan?


Veerkracht is een spannende combinatie van:

1.    Persoonlijke competenties (zoals de 7 uit onze resielience scan)
2.    Sociale energie bronnen
3.    Structurele energie bronnen

Na de eerste blog-serie over veerkracht, waar ik alle 7 persoonlijke competenties heb doorgesproken, welke op deze blog pagina nog na te lezen zijn, nu een volgende serie over "Sociale energie bronnen".

Aaron Antonowski schrijft hierover het volgende: mensen die sociaal goed geïntegreerd en geworteld zijn in een warm gezin, een gemeenschap van gelijkgezinden en een nationale identiteit waar ze trots op zijn, scheppen daarmee de voorwaarde voor een gezonde levensstijl van veerkracht.

Nu zult u misschien direct denken: dat klinkt mooi, maar voor wie geldt dat nou nog, vandaag de dag. Een dergelijke vraag lijkt me niet onterecht. Toch blijft het zo: wie veerkracht wil opbouwen in zijn werk en privé, zal er niet omheen kunnen om de juiste sociale bronnen op te bouwen en aan te boren. Laten we eens beginnen met welke bronnen er mogelijk ter beschikking staan:

1.    Ons gezin, familie, partner, kinderen, kleinkinderen, neven en nichten;
2.    Vrienden en kennissen;
3.    Interesses gemeenschappen zoals verenigingen, sportclubs en andere tribes;
4.    Beroepsmatige contacten zoals collega's, intervisie groepen en andere beroepsmatige ontmoetingsplekken;
5.    Onze nationale identiteit: onze stam.

Voor u de vraag: op een schaal van 1 tot 10, hoeveel energie haalt u uit deze 5 verschillende categorieën? En dan vraag nummer twee: welke mensen geven u binnen deze categorieën energie, en welke kosten u hoofdzakelijk energie.

Maakt u gerust een lijstje van energiegevers en energieslurpers. Parkeert u dan voorlopig de energieslurpers, en ga ontdekken hoe u meer tijd kunt doorbrengen met uw energiegevers.

Vanaf volgende week bekijken we dan de verschillenden categorieën.

Veel plezier,

Paul Donders

Geen opmerkingen:

Een reactie posten