woensdag 25 december 2013

Veerkracht door stilte!

Een manier om je sociale bronnen aan te boren is door je terug te trekken, om stilte te ervaren. Dat lijkt bijna een contradictie: sociaal contact, dat gaat toch door met elkaar te praten? Uiteraard wordt het moeilijk als je een soort kluizenaars mentaliteit ontwikkeld waar je alle menselijke contact uit de weg gaat. Maar stilte op te zoeken, staat ver weg van asociaal gedrag. Het is in de eerste plaats de kunst van het werkelijke luisteren met heel je hart, hoofd en lijf.

De Benedictijnen leven al 1500 jaar met 3 mooie levensregels:
         Obedientia: aandachtig luisteren met heel je hart, hoofd en lijf;
         Conversum Morum: dagelijks met kleine stapjes het goede oefenen;
         Stabilitas: de toewijding aan de relatie met jezelf, de ander, je werk en God.

De eerste regel, obedientia, de kunst van het luisteren, begint op de volgende manier:

- Stoppen
- Buiten
- Stilte
- Luisteren

Stoppen: om goed te kunnen luisteren, en dus je sociale bronnen goed aan te kunnen boren, moet je eerst de kunst van het stoppen leren. Je stopt dan niet met je werk omdat je klaar bent, maar omdat je de door jou bepaalde tijd, voor dit deel van de dag (voor deze werkzaamheden), bereikt hebt. Doe je dat niet, dan blijf je, vandaag de dag, 24/7 bezig. Zet gewoon een wekker of een alarm, wanneer je eigenlijk op een bepaalde tijd met het werken wilt stoppen. Neem dan nog 5/10 minuten de tijd om die werkperiode goed af te ronden en je werkplek af te sluiten.

Buiten: ga naar een andere plek, verlaat je werkplek. Om tot rust te komen moet je bewust van plek verwisselen. Die plek kan een heerlijke stoel op een rustige plek in je huis zijn. Maar ook een tuinhuisje, een bank in de tuin, een favoriete plek in de natuur. Ik zelf kan optimaal tot rust komen tijdens een wandeling, en loop dan naar bruggetjes bij ons in de buurt waar je heerlijk kunt staan, en kijk over het water.

Stilte: om goed te kunnen luisteren is het een kunst om stil te worden in je hoofd. Mirjam van der Vegt schreef een mooi en praktisch boekje over 40 stilte tips voor je dagelijks leven, met de titel: Koester je hart. Een echte aanrader, net als het boek: Hunkeren naar rust, van Rick Timmermans. Een van de doelen van het opzoeken en ervaren van stilte is om weer met jezelf in aanraking te komen, en vanuit die stilte een nieuwe kwaliteit van rust te winnen. En wie altijd haast, haat zichzelf, zegt Anselm Gruen. Wie niet tot rust komt doet zich zelf onrecht aan, en kan daarom niet gezond worden, en ook geen veerkracht opbouwen.

Luisteren: na het stoppen, naar buiten gaan, stil worden, komt dan de kunst van het luisteren. Een mooie oefening is het luisterend wandelen. Je kiest een mooie route in de natuur, waar je ca 30 minuten wandelend een pad volgt waar weinig mensen zijn. Geef je zelf van te voren een opdracht zoals: ik ga naar alles luisteren wat ik hoor. Of ik ga aandachtig kijken naar alles wat ik zie. Zo een opdracht helpt enorm om je te concentreren, en je hoofd te bewaren voor 1001 dwarrelende gedachtes. Die komen toch wel opzetten. Als ze dan komen, laat ze gewoon toe, en laat ze via je hersenpan weer de weide lucht in stromen. Maar door de wandeling zelf en de concentratie op een zintuig, kom je veel beter tot rust, en ordenen je gedachtes zich beter, zodat je ook de diepere waarheden in je hart kunt waarnemen.


Paul Donders

Geen opmerkingen:

Een reactie posten