donderdag 30 januari 2014

Structurele energiebronnen



Naast de 7 persoonlijke veerkrachtcompetenties en de sociale energiebronnen spelen ook de structurele energiebronnen een duidelijke rol in het wel of niet opbouwen van een veerkrachtige werk- en levensstijl. We nemen hier een drietal gebieden onder de loep. Dit zijn bovendien juist drie gebieden waarop je zelf vrij concreet invloed kunt hebben.

1. Een positieve, passende en stimulerende werkplek
2. Genoeg uitdaging om veerkrachtig te blijven
3. Gezonde financiën


Een positieve, passende en stimulerende werkplek:

In zijn boek ‘Drive’ toont Daniel Pink aan dat de mens die intrinsiek en duurzaam gemotiveerd wil blijven in ieder geval de volgende 3 dingen in zijn werkplek nodig heeft:

1. Groeimogelijkheden voor zijn talenten
2. Een unieke plek die hem genoeg autonomie biedt
3. Zingeving en bevlogenheid

Wie deze drie elementen structureel terugvind in zijn job, krijgt dus energie van het werken, en daarmee wordt deze job tot een energiebron in de plaats van een energie killer.

Vandaag de dag spreken we van ‘jobcrafting’. Of te wel het bewust vormgeven aan je eigen werk en werkomgeving. Hierdoor kun je hetzelfde werk, door enkele kleine en realistische aanpassingen, met meer plezier, energie en veerkracht doen. We leven trouwens al wel een tijdje niet meer in ‘luilekkerland’, waar er werk genoeg is en de sociale voorzieningen een prachtig vangnet leveren. We wisselen nu niet meer zo snel en gemakkelijk van baan enkel omdat de huidige collega’s, baas of werkplek ons niet meer bevalt. Het is niet langer mogelijk om na te denken over de optimalisering van de 3 elementen (talenten, plek, bevlogenheid) zonder eveneens rekening te houden met de marktsituatie.

In zijn boek ‘the start-up of you’ beschrijft de oprichter van linkedin waarom het in onze tijd noodzakelijk is om je talenten en bevlogenheid te matchen met de werkelijke behoeftes van de markt. Je kunt nog zoveel talenten en bevlogenheid in de schaal werpen, maar als niemand daar behoefte aan heeft dan is de kans klein dat je een optimale werkplek vind.

Het volgende overzicht geeft deze 4 elementen in hun relatie met een job/werkplek aan. Hoe meer overeenstemming (hoe meer de elementen elkaar overlappen) tussen de talenten, een unieke plek en bevlogenheid, hoe meer energie dit je gaat opleveren. En, des te meer overlapping tussen de behoeftes (de eerste 3 elementen dus) en de specifieke markt, des te meer trainings- en groeimogelijkheden er zullen zijn voor je persoonlijke ontwikkeling.      
  

In de volgende blogs gaan we stap voor stap alle 4 gebieden eerst helder in kaart brengen en kijken we ernaar hoe we door ‘jobcrafting’ een meer motiverende en duurzame werkplek kunnen creëren.

Paul Donders

Geen opmerkingen:

Een reactie posten