zaterdag 30 november 2013

A glance at the darkside!

Na de ideeën over vriendschappen, en hoe deze sociale energie bronnen voor ons kunnen worden, moeten we ook de donkere kant van sommige vriendschappen eerlijk onder ogen zien. Vandaar: a glance at the dark side. Laten we proberen te ontdekken welke 5 energieslurpende vriendschappen er zoal zijn...

1. De bloedzuiger:
Ook wel genoemd de very draining people. Zij zuigen alle passie uit iemand en zijn van een slachtoffer rol doordrongen. Ze proberen de verantwoordelijkheid bij u als vriendelijke helper neer te leggen. In de regel hebben ze een stijl ontwikkeld van vriendelijkheid om bij u aan te haken, en zoeken dan vaak onbewust naar uw medelijden. Als ze u dan voor hun zaak van zieligheid gewonnen hebben, laten ze niet meer los, en dat gaat u veel energie kosten.

2. De ontmoediger:
Dit zijn mensen die steeds de beren op de weg zien en in alle kleuren uittekenen, en de darkside benadrukken. Mensen die geen hoop bieden maar twijfel zaaien, en in het geheim genieten als het met u mis gaat. We hebben het niet over de lichtelijk pessimist, maar over de notoire pessimist.

3. De kritiekaster:
Dit zijn diegenen die genieten van het ontdekken van de fouten die u maakt, en in hun communicatie meer over uw tekortkomingen en nauwelijks over uw talenten praten. Dit komt vaak voort uit een ziekelijke hang om mensen voortdurend te willen verbeteren. Dit komt bijvoorbeeld voort uit een hoge mate van ontevredenheid over zich zelf, maar kan ook een doodgewone vorm van hoogmoed of zelfs narcisme zijn.

4. De manipulator:
Dit zijn kunstenaars die u op subtiele manier steeds weer voor hun kar spannen. Zogenaamde vrienden die proberen u van hen afhankelijk te maken door u te verwennen of u door intriges in hun web in te sluiten. Ze zijn vrij gemakkelijk te herkennen, omdat ze altijd een rare nasmaak achterlaten nadat u tijd met hen heeft verbracht. Ze werken met verschillende vormen van subtiele angst, die u eventueel zelfs kunnen verlammen en u daardoor in een patstelling brengen, waardoor u niet meer open durft te reageren.

5. De agressor:
Mensen die door een agressieve houding, een bepaald woordgebruik, en door druk uit te oefenen, mensen kleineren en vernederen. Vaak zijn dit alfa mannetjes of vrouwtjes, die met hun eigen energie niet goed om kunnen gaan. In principe zijn de agressors relatief makkelijke gasten, als u ze duidelijk tegemoet treed, uw grenzen netjes aangeeft, en ze er op wijst dat ze hun energie beter positief kunnen inzetten. Terug in je hok is een mooie formulering, om hen op hun plaats te zetten. Wanneer ze daar niet op reageren, is het zinvol om u van hen te distantiëren, en eventueel om hun aan te moedigen een coach te zoeken. Herhaaldelijk lichamelijk geweld geeft u natuurlijk direct bij de politie aan, maar dit komt onder vrienden natuurlijk zelden voor.

Misschien vraagt u zich nu af: nou, nou, is dat allemaal niet een beetje overdreven? Het is inderdaad goed niet gelijk met de vinger naar anderen te wijzen, maar eerst eens te kijken of u toevallig zelf in een van deze categorieën van energieslurpende vrienden valt. Op een schaal van 1 tot 10 (1= heb ik helemaal geen last van, 10 = beschrijft precies hoe ik kan zijn), geeft u aan, bij elk van de 5 dark-friends, hoe u zich zelf beoordeelt. Vervolgens neemt u de categorie vriend waarvoor u uzelf het hoogste cijfer heeft gegeven, en bespreekt dit met een goede vriend.

Daarna, kunt u uiteraard ook eens namen achter de verschillende categorieën zetten, en nadenken hoe u met deze personen tot een duidelijke afspraak kunt komen dat dit gedrag stopt. In sommige gevallen is het wijzer op een nette manier afstand te nemen. Vervelend is het natuurlijk als u met zulke vrienden onder een dak woont. Daarbij helpt dan vaak alleen hulp van buiten af. Als ook dat niet helpt blijft ons soms alleen maar een houding van liefdevol relativeren, zodat het negatieve gedrag van de ander ons niet meer zo diep raakt.

Genoeg over de darkside! Volgende week weer een vrolijkere blog.

Paul Donders

Geen opmerkingen:

Een reactie posten