maandag 10 maart 2014

Gezonde uitdagingen zijn nodig om gezond te blijven!

Norbert, een goede vriend uit Duitsland, stond na zijn studie bedrijfskunde voor de beslissing welke eerste baan hij zou gaan zoeken. Zijn persoonlijkheidssterktes liggen vooral op het consciëntieuze gebied (kwaliteit, helderheid, analyse, ongestoord werken) en het stabiele (harmonieus, luisterend, loyaal, ondersteunend en met een grote behoefte aan zekerheid en stabiliteit). Nu zou het voor de hand hebben gelegen dat hij een rustige risicovrije baan zou zoeken die optimaal bij zijn profiel past. Maar Norbert was slim genoeg om een echte uitdaging aan te gaan, en daardoor zichzelf de gelegenheid te geven gezond te groeien. Hij ging werken voor een import/export bedrijf dat hout verhandelt tussen Duitsland en Oekraïne. Als er iets chaotisch, instabiel en risicovol is, dan is het wel zo een job. Uitermate onregelmatige werktijden. Mensen die meer te laat komen dan op tijd. Afspraken die steeds weer anders geïnterpreteerd worden. En meer wodka drinken als je lief is.

En wat gebeurde er? Norbert ging twee jaar de uitdaging aan en groeide enorm in zijn veerkracht en attractiviteit. Zozeer dat een van onze vrouwelijke consultants ontdekte wat voor een leuke man hij eigenlijk was. Nu zijn ze getrouwd, hebben twee leuke kids, en zijn nog steeds een positief en spannend stel...

Structurele resources vind je dus aan de ene kant doormiddel van jobcrafting, waarbij je jou job zo passend mogelijk naar jou en jouw ideaalbeeld probeert te maken. Maar de andere kant van het verhaal is net zo belangrijk: een job moet uitdagend genoeg zijn, zodat je blijf groeien en veerkracht behoud.

Nassim Nicholas Taleb schreef in 2012 het boek: ‘Antifragile’. Hier beschrijft hij uitgebreid waarom we meer nodig hebben dan de klassiek veerkracht. Hij onderscheidt drie stadia in de omgang met stress en weerstand:
  • Fragility: weinig weerstand tegen stress en uitdagingen. Mensen die al snel uitdagingen als druk ervaren, en proberen alle risico’s uit de weg te gaan, en bovendien zoveel mogelijk zekerheid in hun werk en levensstijl inbouwen. Daardoor zakt hun gezond innerlijk weerstandsvermogen steeds verder in elkaar, en worden ze juist steeds kwetsbaarder voor de gevaren waartegen ze zich juist willen beschermen. Er ontstaat een structurele verwenning van hun hele systeem, waardoor ze zich stap voor stap steeds meer als slachtoffer gaan gedragen, en groeit niets behalve hun zelfmedelijden.
  • Robuustheid en veerkracht: De gezonde levensstijl die in staat is druk, weerstand, teleurstellingen en kritiek te verwerken om daarna weer in de oorspronkelijke ‘vorm’ terug te keren en met energie door te gaan. Deze levensstijl en mentaliteit heeft dus een weg gevonden om goed met stress om te gaan en op lange termijn gezond te leven.
  • Antifragility: Dit is de mentaliteit die nog een stap verder gaat dan robuustheid, en die crisissen verwelkomt als mogelijkheden om te leren en door de weerstand die we daarbij ervaren, sterker te worden. Zo groeit onze veerkracht dus als we genoeg uitdagingen in ons dagelijks leven ervaren, en neemt onze veerkracht af als er te weinig uitdagingen zijn. Waar we in de regel spreken van ‘Post Traumatic Stress Disorder’ spreekt Antifragility van ‘Post Traumatic Growth’.

Hoe herken je dan Antifragility? Ik zal weer enkele voorbeelden geven. Je herkent Antifragility bij mensen die:
  • Met plezier levenslang willen leren;
  • Problemen niet uit de weg gaan maar als uitdagingen aanpakken;
  • Moed tonen en bereid zijn, waar noodzakelijk, risico's te nemen;
  • Uitdagingen verwelkomen en regelmatig op een gezonde manier op te zoeken, om daardoor te blijven groeien;
  • Verantwoordelijkheid nemen door ‘skin in the game’. Bij de Romeinen moest een architect met zijn gezin een week onder de nieuwe brug gaan leven die hij gebouwd had nadat deze in gebruik genomen was. Kortom, je moet dus bereid zijn voor je werk, advies en acties persoonlijk de consequenties te nemen. Er zelf met huid en haar voor garant staan.

De tweede factor van Structurele hulpbronnen waardoor je veerkracht groeit, is dus: genoeg uitdagingen beleven. Dat gebeurt alleen dan als je de mentaliteit ontwikkeld om de uitdagingen op te zoeken en te verwelkomen. Wat zijn jouw uitdagingen in de komende weken?

Veel succes met deze te verwelkomen en aan te pakken.
Paul

Geen opmerkingen:

Een reactie posten