donderdag 3 april 2014

Veerkracht door een gezonde omgang met geld

Geld is als tijd, wanneer je het niet ordent heb je er nooit genoeg van. Steeds meer geld brengt nieuwe zorgen, steeds minder ook.

De muren van Ninive waren eens zo groot en breed dat er drie spanwagens naast elkaar op konden rijden. Ninive was een niet in te nemen stad die bekend stond om zijn grandeur. Overdag werkten tienduizenden slaven aan de muur om hem verder uit te bouwen of te repareren. De slaven werden s’ nachts met kettingen aan de muur geketend, zodat ze niet konden vluchten. Ze waren letterlijk en figuurlijk geketend aan de muur. Wie waren deze slaven? 50% waren slaven die Ninive buit had gemaakt op zijn vijanden. Maar de andere 50% van de slaven waren vroeger eerbare burgers van de stad zelf geweest! Wanneer je namelijk als burger van Ninive schulden maakte, en deze niet op tijd terug kon betalen, kon je als ‘familievader’ eigenlijk maar één ding doen: jezelf verkopen als slaaf. Jezelf dus laten ketenen aan de muur. En als dit niet afdoende was om je schulden te betalen dan ondergingen je vrouw en kinderen hetzelfde lot. Bovendien was het vervolgens niet zo dat ze na een paar jaar hun schulden hadden afbetaald, en daarmee hun vrijheid herwonnen. Eenmaal slaaf, bleef je dat gewoon de rest van je leven.

Dit voorbeeld, van een tijd – ongeveer 3000 jaar geleden, maakt op een harde wijze duidelijk wat schulden eigenlijk met je doen. Mensen met schulden raken geketend aan de muur van hopeloosheid. Gelukkig zijn er in de meer welvarende landen als Nederland en Duitsland tegenwoordig veel mogelijkheden om geholpen te worden met een schuldsanering. Maar voor degene die met schulden moeten leven is het een enorme energie vreter! En daarmee een veerkracht killer pur sang.

Geld op zich is neutraal. Maar de omgang ermee is dat bepaald niet. Verwende mensen hebben voortdurend het gevoel dat anderen er voor moeten zorgen dat zij genoeg geld hebben. Gierige mensen zijn altijd bang te weinig te hebben, en vergaren steeds meer en meer. Geld is in sommige gevallen bijna hetzelfde als macht. Het geeft je allebei het idee dat je onafhankelijk bent en alles zelf kunt bepalen, tenminste als je er genoeg van hebt.

En als je dan die kick ervaart van de macht, de dingen zelf te kunnen bepalen, is dat op zich geen probleem. Het is een van de basis kicks van het leven: ik ben zelfstandig! Ik kan eigen beslissingen nemen! Ik kan iets nieuws creëren! Maar, als je verslaafd raakt aan die kick, dan wil je dit steeds meer en steeds vaker ervaren. Zo werkt het ook met geld. Diegenen die een talent hebben voor het verdienen van geld en het vermenigvuldigen ervan, ervaren de kick van het steeds meer hebben. Degene die niet goed zijn in het verdienen maar wel goed in het uitgeven, ervaren de ellende van het hebben van schulden. Allebei kunnen ze al snel lijden onder de negatieve invloed van geld.

Iedereen kan het echter leren om op een gezonde manier met geld om te gaan, en dan wordt geld waartoe het gedacht is: een mogelijkheid om het leven positief vorm te geven. Deze kunst van het gezonde omgaan met geld, leer je als kind en jongvolwassene. Maar, als je dat nooit geleerd hebt, dan zal geld dus sneller een veerkrachtkiller voor je worden, in plaats van een structurele positieve hulpbron.

In de 18e eeuw heerste er in Europa een hoop chaos en ellende onder de gewone burgerbevolking. In Frankrijk leidde dat tot de Franse Revolutie, in Engeland ontstond een brede beweging van ‘herstel aan de basis’. Een van de meest inspirerende mensen die daartoe een bijdrage hebben geleverd was John Wesley, de pionier en leider van de Methodisten beweging. Deze protestante kerkbeweging vormde van de burgers groepen mensen die met elkaar optrokken, verantwoordelijkheid namen voor hun omgeving en de samenleving. Daarmee realiseerden ze een constructieve revolutie van beneden naar boven, te midden van armoede en ellende in de 18e eeuw.

John Wesley was zich er zeer van bewust hoe belangrijk het is om jong en oud te trainen om goed met geld om te gaan. Dus gaf hij in zijn klassen uitgebreid les over de kunst van het gezond omgaan met geld. Nu denk je misschien ‘ja hallo, dat is honderden jaren geleden! Wat kunnen wij als verlichte en intelligente mensen uit de 21ste eeuw daar nou van leren?’ Mag ik je er dan op wijzen dat onze samenleving vol zit met verlichte intelligente mensen die niet gezond met geld kunnen omgaan, diep in de schulden zitten, en er tegen het einde van iedere maand opnieuw van balen dat ze weer niet genoeg geld hebben?

Voordat we verder gaan, kijken we nog even naar wat we van John Wesley kunnen leren. Zijn credo was het volgende:

1.     Wat is genoeg?
2.     Zoveel mogelijk verdienen!
3.     Zoveel mogelijk sparen!
4.     Zoveel mogelijk geven!

In de volgende blogs gaan we ze alle 4 uitwerken. Voor vandaag, vraag jezelf eens in  welke situatie jij nu eigenlijk verkeerd? Genoeg? Te weinig? Te veel?

Paul

Geen opmerkingen:

Een reactie posten