vrijdag 23 mei 2014

Zo veel mogelijk sparen (binnen gezonde grenzen)

Als je weet wat genoeg is, en dusdanig verdiend als voor jullie gezin of voor jou alleen gezond is, dan kun je gaan sparen! Maar, waarom zou je sparen? Simpel, sparen is iets natuurlijks. Het overleven van veel dieren en mensen hangt voor een groot deel af van hun vaardigheid en wil om regelmatig te sparen. Als de beer zijn buik niet vol vreet in de zomer, overleeft hij de winter niet! Als de boer na de oogst zijn tarwe meteen volledig verkoopt en daarvan enkele maanden extra gezellig leeft, dan heeft hij niet genoeg zaadgoed, en moet hij vervolgens waarschijnlijk schulden maken om te overleven.

Sparen is investeren in de toekomst:
  • voor de verdere ontwikkeling van je vakkundigheid;
  • voor de opleiding van je kinderen zodat de volgende generatie verder kan groeien;
  • voor reparaties aan je huis, tuin en land, waarmee je investeert in duurzame kwaliteit;
  • voor innovatie: je beroep en bedrijf kan niet eeuwig onveranderd blijven, daarom moet je tijd en energie (en dus extra geld) hebben om te innoveren;
  • voor de fase in je leven dat je steeds minder kunt gaan werken, en daardoor ondersteuning uit je eigen spaarpot nodig hebt. 

Maar sparen is ook investeren in solidariteit:
  • wie geld gespaard heeft, kan mensen in noodsituaties dienen en uit de brand helpen;
  • wie geld gespaard heeft kan in de samenleving investeren, in natuur en cultuur, en daarmee ons land mooier en gezonder maken voor deze en de volgende generaties;
  • wie geld gespaard heeft, kan daarmee mensen in andere landen ondersteunen hun eigen gezonde samenleving op te bouwen.

Weer enkele Ideeën:
  1. Als je weet wat genoeg is, en je leert om gezond te verdienen, dan kun je uitrekenen wat je kunt sparen. Daarom zijn ze allebei belangrijk: het mes in onverstandige kosten zetten, en dat 2 keer per jaar doen. Maar dus ook kijken waar je beter en zinvoller kunt verdienen, om daarmee beter en meer te kunnen sparen.
  2. Maak een bewuste keuze om maandelijks te sparen, bijvoorbeeld door een automatische boeking van je algemene rekening naar een zinvolle spaarrekening. Wat structureel verdwijnt (dit keer in de goede richting) gaat automatisch iets opbouwen. Begin desnoods met een minimaal bedrag, en werk vervolgens naar het sparen van 10 % van wat je verdient. Dan bouw je (bij weinig rente en normale inflatie) in 8/10 jaar een bedrag op wat gelijk staat aan je jaarlijkse verdienste. Daarmee kun je een eigen verdere opleiding betalen, de opleiding van je kinderen ondersteunen, of nodige kwaliteitsonderhoud realiseren.


Sparen kan ook innovatief zijn, en een uitdaging op zich. Zo kan het een mooie manier zijn je veerkracht, en meer specifiek je Antifragitlity verder te ontwikkelen (zie ook de blogs van begin maart). Zet hem op!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten