woensdag 7 mei 2014

Zo veel mogelijk verdienen (binnen gezonde grenzen natuurlijk)

Het credo luidt hier, ‘verdien zoveel als gezond is’. John Wesley stimuleerde zijn vrienden te gaan werken op een meer professionele manier. Hij motiveerde ze om in hun vak steeds beter te worden, en daardoor ook te groeien in de hoeveelheid die ze konden verdienen. Niet om gierig te worden, maar om daardoor hun gezin goed te kunnen verzorgen en een dienstbare plek in de samenleving in te nemen. Dit geld vandaag de dag nog net zo goed. Bovendien zijn we weer net zozeer uitgedaagd als 250 jaar geleden ons eigen bedrijf te runnen, en kunnen we niet meer automatisch rekenen op de luxe van een vaste baan zoals dat tussen 1950 en 2000 nog in grotere mate het geval was.

Enkele ideeën:

1.   Blijf groeien in je professionaliteit. Want een professional is altijd gevraagd en zal zijn diensten dan ook gezond en goed kunnen verkopen. Of je dat nu in een eigen bedrijf doet of binnen een andere organisatie, in beide gevallen zul je jou professionele service moeten aanbieden. Het is daarom belangrijk dat je niet blijft stilstaan in je vakkundige ontwikkeling.
2.  Leer jezelf goed te presenteren. Het goed kunnen inschatten wat je diensten waard zijn, en vervolgens gerechte tegenprestaties te durven vragen is essentieel. Er zijn sommige vakmensen die excellent werken, maar zich niet kunnen of willen verkopen aan hun klanten (of dat nou interne of externe klanten zijn). Het is vrijwel altijd de moeite waard alle paar jaren een korte cursus, presentatie en communicatie te volgen, om hierin fris en sterk te blijven.
3.   Train zelf- en tijd-management, zodat je ook effectief produceert als je werkt. Dan ben je al gauw ‘meer waard’ dan je denkt. Is het je wel eens opgevallen dat mensen die al veel doen, en er dan nog iets bij krijgen, dat vaak ook nog goed meenemen en aanpakken. Tegelijkertijd zijn er mensen die voortdurend het gevoel hebben geen tijd te hebben, en dat ook naar iedereen uitstralen. Een geweldig boekje dat hierbij zeer nuttig is, is ‘Getting things done’ van David Allen.
4.  Maar, om terug te komen op het ‘binnen gezonde grenzen’: het verdienen van geld moet niet uitgroeien tot iets negatiefs. Dus, wat is voor jou een gezonde maat en werktijd? 6 dagen, 8 uur per dag misschien? Of 5 dagen, 9 uur per dag? In Zwitserland geldt nog altijd de 44 uur week, en voor gezonde mensen lijkt me dat ook best normaal. Maar, omdat ieder mens uniek is, is jouw beslissing hier ook uniek. Wat heb je nodig? Wat wil je verdienen? Wat wil je investeren? Het is in ieder geval belangrijk hierbij concrete en bewuste keuzes te maken.


Belangrijk is het dus dat je bewuste keuzes maakt. Wat voor keuzes heb je hieromtrent al gemaakt? Ben je tevreden met die keuzes? En, verdien je zo veel als je zou kunnen gezien je unieke talenten?

Paul

Geen opmerkingen:

Een reactie posten