woensdag 11 juni 2014

Geef zoveel je kunt en wilt!

Geven is een prachtige manier om jezelf en de ander te dienen. Benedictus van Nursia (400 n. Chr.) gaf de volgende definitie van macht: macht is de vrijheid om te dienen! Je kunt dat dan eventueel ook direct vertalen naar: geld geeft de vrijheid te helpen! Geld geeft je de mogelijkheid anderen te dienen, en samen met hen mooie dingen te bouwen, zwakken te steunen, nieuwe generaties betere kansen te geven de toekomst gezond te bouwen.

Het zal een van de meest essentiële uitdagingen van de komende 25 jaar zijn om in alle landen wereldwijd genoeg werk te creëren, zodat jong en oud hun talenten op een eerbare en gezonde manier kunnen inzetten en ontplooien. Om dit te kunnen doen zullen er ondernemers moeten opstaan die nieuwe ondernemingen gaan opbouwen, waar al deze mensen vervolgens kunnen werken. En, al deze initiatieven zullen geld nodig hebben om te kunnen overleven en gezond te kunnen groeien!

Tegelijk is geld geven niet alleen voor de ander belangrijk, maar ook voor jezelf. Wie geld geeft aan zinvolle ondernemingen en goede doelen, leert los te laten. En dat bevrijd van angst en gier. En omdat deze twee de voortdurende begeleiders van geld zijn, is het een ‘must’ om ervoor te zorgen dat je niet aan de een (angst) of aan de ander (gier) vastgeketend raakt. De beste remedie is dus vaak het geven met een vrolijk en tevreden hart.

Hoe kun je met plezier geven?
  1. Het is bijvoorbeeld een mooi ritme om maandelijks 5%, 10% of 15% van je inkomsten te geven aan mensen die dit werkelijk nodig hebben. 10 % is de in de bijbel aangewezen weg: ‘een tiende voor de armen, of zulke die ons of andere dienen maar daarvoor weinig of niet betaald worden’. Hier geldt hetzelfde als bij sparen: wat je structureel doet wordt daardoor een gezond ritueel, waarmee je (in het geval van geven) bovendien anderen dient.
  2. Vaak is het een goed idee om samen met enkele anderen te investeren in projecten die onze samenleving vorm geven, en die jou persoonlijk zeer aanspreken. Het is zeer belonend om juist een bewuste keuze te maken, en in een groot project mee te bouwen. Helemaal mooi is het wanneer het dan gaat om projecten die op een duurzame manier een bijdrage aan de gezondheid van onze samenleving leveren. Op bijvoorbeeld het gebied van educatie, sociale begeleiding, sport, kerkelijke inspiratie of de ontwikkeling van natuurprojecten.
  3. Geven is ook: genereus en spontaan solidair kunnen zijn met mensen die dit op dat moment werkelijk nodig hebben. Het geven van geld of tijd maakt ons dan bovendien zelf veerkrachtiger, omdat we ervaren dat we geen slachtoffer zijn, maar vormgevers van ons leven, en zelfs een zinvolle bijdrage kunnen leveren aan onze directe omgeving.

Samengevat: het hebben van gezonde financiën draagt sterk bij aan onze structurele hulpbronnen. Welke het dus mogelijk maken om meer veerkracht te kunnen ontwikkelen in ons werk en leven. Geld is hier een mooi middel om zelfverantwoordelijkheid te trainen, en een gezonde levensstijl in de omgang met geld op te bouwen.

1.     Wat is genoeg?
2.     Zoveel mogelijk verdienen!
3.     Zoveel mogelijk sparen!
4.     Zoveel mogelijk geven!


Veel succes met alles!
Paul

Geen opmerkingen:

Een reactie posten