woensdag 4 november 2015

Zonder visie geen motivatie!

Recent onderzoek* geeft aan dat onze hersenen een visie nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Blijkbaar hebben wij het nodig om voortdurend in drie tijdsfases te leven:
Vanuit een bewustzijn van onze eigen geschiedenis, present in het heden en met de hoop op een inspirerende toekomst. Dit laatste element, een hoopvolle en zinvolle toekomst, is noodzakelijk voor ieder mens. Individueel maar ook voor een groep mensen die samen op weg zijn.

Volgens dit onderzoek is juist die 5 jaar de meest motiverende tijdseenheid voor het ontwikkelen van visie: verder weg dan een logisch calculeerbare toekomst, dichtbij genoeg om ons toekomstbeeld realistisch te kunnen voorstellen.

Onbewust van dit feit heb ik dit zelf al sinds mijn 30ste  gepraktiseerd. Ik kijk nu terug op bijna 30 jaar creatieve levensplanning. Elke 5 jaar neem ik de tijd om terug te kijken en te ontdekken wat ik geleerd en gemist heb. Ook kijk ik welke talenten ik verder heb ontwikkeld. Op grond daarvan ga ik aan de slag om een nieuwe focus te vinden voor de komende 5 jaar.

Een visie ontwikkelen voor zowel je persoonlijk leven als voor je bedrijf of organisatie, is een proces en heeft tijd nodig. Tegen het eind van dit jaar, in deze mooie novembermaand, is het een goed moment om enkele weken te nemen voor evaluatie en het ontwikkelen van een nieuwe visie. Dus als je in januari met een helder beeld in je hoofd en op papier wilt starten is het zinvol midden november aan de slag te gaan.

5 tips voor een inspirerende visie
  1. Ga op ontdekkingsreis! Verzamel de verschillende puzzelstukjes uit de laatste 5 jaar. Welke elementen uit je vorige visie hebben zich positief en welke negatief ontwikkeld? Wat zijn je kerncompetenties? Voor welke doelgroepen wil je wat betekenen? Hoe ontwikkelt zich de markt om je heen? Wat maakt jou of jullie als bedrijf uniek?
  2. Design als een kunstenaar! Creëer 3 alternatieve scenario's voor de komende 5 jaar:
    1. Een logisch en zinvol scenario waarin je jouw of jullie potentieel verder ontwikkelt naar het volgende niveau van meesterschap. 
    2. Een wild scenario waar je out of the box iets volledig nieuws ontwikkelt op grond van jouw of jullie potentieel. 
    3. Een mix scenario waarin je scenario 1 en 2 met elkaar combineert. 
  3. Kies als een creatieve rechter! Geen van de 3 scenario's zijn bedoeld als uiteindelijke visie, maar meer om je hersenen de ruimte te geven om creatief te denken voordat je in de  ‘oplossingsmodus’ gaat. Maar dat is wel de bedoeling. Design dus je 4e scenario wat dan je visie voor de komende 5 jaar wordt. Een visie is een helder en inspirerend beeld. Maak het scherp zodat het eindresultaat duidelijk meetbaar wordt. Alleen dan is het goed genoeg om je hersenen gezond te motiveren.
  4. Plan als een assertieve strateeg! Een heldere visie voor de komende 5 jaar heeft een scherpe, meetbare, logische en haalbare strategie nodig. Als je visie de moeite waard is, is het zeker de moeite waard een excellente strategie te ontwikkelen om deze te realiseren. Definieer duidelijk: wat zijn je jaardoelen voor de eerste 2 jaar, welke mensen zijn nodig om dit te realiseren, welke middelen heb je nodig, welke mogelijke obstakels kunnen op je weg komen en hoe ruim je deze uit de weg.
  5. Start! Het heeft weinig zin om een mooi plan te ontwikkelen als je niet binnen enkele dagen of weken concreet gaat beginnen. Dit geldt zowel voor je persoonlijke plannen als voor je team plannen. Zorg ervoor dat je binnen een maand je eerste successen boekt zodat je inspiratie op peil blijft. Zo win je niet alleen de sprint maar loop je ook de marathon uit. 


* A.R. Luria, Russisch neuropsycholoog. Publicatie van R. Cooper ‘Get out of your own way’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten