dinsdag 28 november 2017

Een tijd van reflecteren - 5 tips voor een nieuwe focus

Nog 3 weken en dan vieren we massaal Kerstmis. Iedereen uiteraard op zijn eigen manier, maar toch, als Nederland staan we dan even stil. Even tot rust komen. Voor velen even op adem komen.

Ikzelf neem altijd 2 weken vrij rondom Kerst en Oud en Nieuw, om bij te tanken, te reflecteren en ook mijn persoonlijke missie voor het volgende jaar te herijken.

Als gezin gaan we niet op vakantie maar genieten van 2 weken niets moeten. Uiteraard vieren we uitgebreid Kerstmis en dat is voor ons vooral een feest van dankbaarheid. Dankbaar dat we in een God mogen geloven die gelooft in de onaantastbare waardigheid van ieder mens. En dankbaar voor al die mooie mensen in ons leven, als we dan terugkijken op het afgelopen jaar.

Ons prachtige boek Creatieve Levensplanning 3.0 geeft je een heerlijk werkboek om terug te kijken, balans op te maken, je missie te herijken en een nieuwe focus te bepalen voor een zinvol en spannend 2018.

5 tips voor een nieuwe focus op 2018:

1. Tel je zegeningen
Beschrijf de mooie eigenschappen van die mensen die in 2017 voor jou belangrijk waren. Dat kunnen familieleden, vrienden, collega’s, klanten en anderen zijn die voor jou van betekenis waren.

2. Accepteer je teleurstellingen
Geen mens op aarde beleeft alleen maar succes. Teleurstellingen, desillusies, ontnuchteren ons omdat bepaalde verwachtingen niet zijn uitgekomen. En dan kun je daardoor cynisch worden: ‘Zie je wel! Ik had het wel gedacht!’ Maar bedenk dat cynische mensen geïsoleerd raken van zichzelf en van anderen. Dus veel zinvoller: leer jezelf en de ander liefdevol te relativeren. Wat nu niet lukt is óf te hoog gegrepen óf het heeft nog meer training en groei nodig.

3. Herijk je missie
Wie zijn waarom kan beantwoorden, kan zijn hoe en wat veel eerder realiseren. Waarom kom jij ’s ochtends uit je bed? Wat drijft jou van binnen aan om het beste wat je hebt in te zetten? Voor wie wil je er zijn? Wat wil je bouwen wat blijft? Het is de moeite waard om je eigen mission statement (reden van existentie – bijdrage in dit leven) opnieuw te formuleren.

Doe dat dan:
1. voor je werk
2. voor je gezin/familie
3. voor jouw bijdrage in de samenleving
4. voor je vrije tijd.

Definieer jouw Big 5
Honderdvijftig jaar geleden gingen mensen naar Afrika om de Big 5 te zien (olifant, leeuw, luipaard, neushoorn, buffel). Men zei toen: ‘eerst de Big 5 zien en dan kan ik rustig sterven’. Het was een soort bucketlist uit 1850.
Vandaag zeggen we: ‘Wat zijn mijn Big 5 projecten die ik in de komende 5 jaar in ieder geval wil realiseren?’ Uiteraard liggen die dicht bij mijn missie en zijn vaak een uitermate praktische vertaling daarvan.

Wat zijn jouw Big 5 projecten voor 2018-2022 waarmee je in 2018 wilt starten?
1. Big 5 – Beroep
2. Big 5 – Privé

Geniet van veerkracht
Tel je zegeningen, accepteer je teleurstellingen, herijk je missie, definieer jouw Big 5; dat gaat vooral goedkomen als je tegelijkertijd ook goed bent voor jezelf!
Veerkracht is de vaardigheid en de energie om zinvol en constructief om te gaan met de uitdagingen van het leven. Doe de veerkracht-scan van xpand, focus op 1 van de 7 veerkracht competenties en ga in 2018 daarmee lekker aan de slag.

Het leven is namelijk geen sprint, maar een marathon.

Paul Donders




Geen opmerkingen:

Een reactie posten