dinsdag 5 december 2017

5 tips om met plezier te waarderen!

In deze adventstijd wordt er gelukkig heel wat “gewaardeerd”. Waarderende speeches op kerstdiners en waarderende kaartjes rondom kerst en oud en nieuw.

Dat is ontzettend belangrijk voor al onze relaties. In een studie, die in 2015 in het populaire blad ‘Americain Science’ werd gepubliceerd, kwam dankbaarheid als nummer 1 uit de bus van meest essentiële hulpmiddelen voor gezonde en duurzame relaties. Zelfs nog vóór liefde, vriendelijkheid, hoop en creativiteit! Waarderen is dan ook het tot uitdrukking brengen van jouw waardering en jouw dankbaarheid, ten opzichte van de ander.



Romano Guardini beschrijft het als volgt:
Waardering geeft de ander de ruimte! Het erkent het goede en mooie in de ander en stimuleert zijn zelfbewustzijn en zijn gevoel waardevol te zijn.

Hier 5 tips om oprecht en met plezier te waarderen en daardoor om jou heen een cultuur van waardering op te bouwen.

  1. Luister het mooie in de ander tevoorschijn. Luister met aandacht en de ander ervaart een diep en echt respect, waardoor hij of zij graag tevoorschijn wil komen.
  2. Neem de tijd om het mooie en bijzondere in de ander te ontdekken. Maak er een hobby van om mensen positief te observeren.
  3. Ont-moet de ander. Geef jouw tijd en aandacht zonder voorwaarden. Jij ‘moet’ nu even niets. Jij mag jezelf zijn! Dat vind ik al mooi, spannend en waardevol genoeg.
  4. Benoem die dingen die je aan de ander waardeert. Dus niet allen: “ Want ben je toch een toffe collega!” Maar meer: “ Top hoe jij die klant geholpen hebt door hem snel terug te bellen en een praktische oplossing voor zijn probleem hebt aangeboden! ”
  5. Maak van waardering een onbewuste competentie, door het 36x te doen in de komende maand. Het zal de mensen om je heen rijker maken en jouw relaties met hem!



Waardeer je rijk!

Ik wens je in deze mooie kersttijd veel menselijke en relationele rijkdom. En dat jij een bron van verrijking mag zijn voor iedereen die je gaat ont-moeten in deze tijd.

Een gezegende kerst en een mooi en waardevol nieuw jaar toegewenst.



Paul Donders.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten