woensdag 13 november 2013

Vrienden!

Vriendschappen vormen een mooie en haalbare sociale energiebron. Niet iedereen heeft een warm gezin. Niet iedereen beleeft een uiterst motiverende relatie. Al zijn dit wel de sociale kernbronnen die we nodig hebben, het is gewoon weg niet voor iedereen even gemakkelijk realiseerbaar.

Dus daarom nu eerst de vraag: hoe bouw ik motiverende en blijvende vriendschappen op?
Dat begint met de vraag: waarom is het eigenlijk niet vanzelfsprekend om veel van deze positieve vriendschappen te hebben?

Ik spreek veel leidinggevenden die van zichzelf vinden dat ze weinig vrienden hebben, en als ik hun vraag wat daar de oorzaak van is, dan is het in de regel een van de volgende excuses:

1.    Gewoon geen tijd, of geen prioriteit;
2.    Hoe moet ik dat beginnen, en met wie;
3.    Misschien wel bang om (weer) teleurgesteld te worden.

Mijn voorstel voor u: begin niet met het zoeken naar de vriend voor het leven, maar neem allereerst een blad papier en deel het blad in 3 vakken in. Links tekent u een mensje dat symbool staat voor uzelf. Schrijf nu boven iedere kolom van links naar rechts:

- Buddys
- Vrienden
- Kennissen

Een Buddy is iemand die mijn beste vriend is, en in de regel heb je maar 2/4 van dat soort vrienden in je leven.

Een Vriend is iemand met wie je graag samen dingen onderneemt, en dat ook regelmatig (4/10 keer per jaar ) doet. Iemand die je goed kent en zonder enig probleem feedback geeft, maar je ook waardeert. Afhankelijk wat voor een typ je bent, heb je rond de 3/20 vrienden.

Een Kennis is iemand die je kent, die je af en toe ontmoet op verschillende gelegenheden, en die interessant is voor jou en jij voor hem of haar. Afhankelijk van je persoonlijkheid kun je wel 20 tot 150 van dit soort kennissen hebben.

Het opbouwen van een gezonde en motiverende vriendenkring begint met het ontdekken wie je allemaal al kent. Schrijf dus in iedere kolom gewoon die namen op van mensen die in deze kolom passen. Bedenk vervolgens manieren waarop u weer met enkelen hiervan contact op zou kunnen nemen.

Volgende week kijken we naar ideeën hoe je in de drie categorieën vrienden kunt winnen. Veel succes op deze eerste ontdekkingsreis.


Paul Donders

Geen opmerkingen:

Een reactie posten